Het Bijbelboek Psalmen is belangrijk voor de beleving van geloof in God en de verkondiging ervan.
De 150 psalmen kennen namelijk belangrijke thema’s, zoals erkenning van Gods almacht, God als de Schepper van hemel en aarde, Gods oneindige barmhartigheid en trouw.
Thema’s die zeker ook in de andere Bijbelboeken te vinden zijn.
Het Bijbelboek Psalmen laat zich echter anders lezen en beleven dan andere Bijbelboeken, zoals de vier evangeliën.
De psalmen lopen namelijk over van emoties en stemmingen, die de lezer of bidder van een psalm zo maar op zichzelf kan betrekken.
God aanspreken
De psalmen maken duidelijk, dat God aanspreekbaar is voor eenieder; altijd en overal.
Zo kunnen wij door het bidden, lezen of zingen van een bepaalde psalm God prijzen en danken.
Hem vertellen over onze vreugde, zorgen, boosheid, angsten, wanen en verdriet.
Hem vragen om vergeving voor onze zonden, om wijsheid, bescherming, kracht en steun.
Individueel of met anderen; met voor ieder dezelfde woorden voor gelijk(soortig)e gevoelens en emoties.
Denk bijvoorbeeld aan een gevoel van opluchting, als je iets hebt opgebiecht (psalm 32: 1-5) of een gevoel van een wanhopig roepen om God (psalm 88: 1-19).
Woorden van achtereenvolgens wanhoop, vertrouwen, rust; bijvoorbeeld in psalm 4: 2, 4, 9 of psalm 69: 2-4, 14-15, 17-19, 30-31, 33 of psalm 70: 2-6 of psalm 116: 1-13.
Vreugdevol met psalm 117 anderen oproepen God te bezingen en te verheerlijken.
Zo kunnen we bewust God in ons dagelijks leven betrekken, en op de weg die voor ons ligt; op een voor andere christenen bekende, duidelijk herkenbare manier.
Jezus van Nazareth en de psalmen
Jezus was thuis in het Bijbelboek Psalmen. Hij heeft namelijk in zijn uiteenzettingen diverse keren psalmen geciteerd of zijn uitspraken op psalmen gebaseerd.
Als het bijvoorbeeld ging over de Messias als zoon en Heer van David (psalm 110: 1 in Matteüs 22: 44), rechtspreken door Hem bij zijn wederkomst (psalm 9: 9 en psalm 62: 13 in Matteüs 16: 27, psalm 118: 26 in Matteüs 23: 39) en de hoeksteen die de bouwlieden hadden verworpen (psalm 118: 22-23 in Matteüs 21: 42).
Enkele psalmen klinken duidelijk door in Jezus’ laatste levensdagen.
Zo was er de lofzang aan het einde van het Laatste Avondmaal (Matteüs 26: 30 hoogstwaarschijnlijk doelend op psalm 113 tot en met psalm 118).
Kort daarna sprak Jezus zijn grote droefenis uit, en aan zijn apostelen vragend om met Hem te waken (enkele verzen van psalm 42 en 43 geciteerd in Matteüs 26: 38).
De uitroep van Jezus vlak voordat Hij aan het kruis stierf: psalm 22: 2 volgens Matteüs 27: 46 (“‘Eli, Eli, lema sabachtani?’ Dat betekent: Mijn God, mijn God, waarom hebt U Mij in de steek gelaten?”’) en psalm 31:6 biddend volgens Lucas 23: 46 (“‘Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest.’”).
Enkele aanbevolen psalmen
In psalm 86 is het smeken om Gods hulp en genade gecombineerd met de uitgesproken overtuiging dat alle volken, die God geschapen heeft, Hem verheerlijken.
Psalm 103 is een loflied; vooral een erkenning van Gods liefdevolle zorg voor de mens, ofschoon de mens zondig is.
Een lofzang op God is psalm 145; de kern ervan is dat Gods almacht, Gods majesteit, Gods oneindige liefde en Gods heerschappij breed worden erkend en bezongen.